Plukk, studer, spis sesongen er stort sett over for i år, og vi håper alle som har deltatt på turer har lært masse nytt og spennende! Har du ikke fått vært med på tur blir det nye muligheter når våren kommer. Frem til det kan dere selvsagt dra ut på tur på egenhånd og se hva du finner, for det er ikke slik at sankesesongen er helt over, selv om det blir kaldere.
Høsten er tid for sopp og bær, og mange av disse kan du plukke helt frem til frosten og snøen kommer, og enda lenger om du vet hvor du skal grave. Krekling, tyttebær og tranebær kan stå lenge utover vinteren, og tåler veldig fint å fryse. Når myra er frosset er det også lettere å komme til, og plukke med seg krekling og tranebær som liker å stå med vann rundt røttene.
Krekling er et av disse litt glemte bærene fordi de har en del kraftigere frø enn blåbær, men de har vært til stor glede for turfolk i tidligere tider! Bærene inneholder nemlig mye saft, og er enkle å presse gjennom et nett eller en liten sil når du er på tur. Har dere med en liten kjele og kanskje en spiseskje sukker har dere deilig varm toddy og kose dere med til lunsjen. Jeg kan også anbefale tyttebær og kreklingsuppe om dere plukker med noe hjem.
Traktkantarellen, som du kan lese om i boka Plukk! Studer! Spis!, kan også plukkes etter noen frostnetter. Traktkantareller er enkle å tørke, enten på et kjøkkenhåndkle, eller ved å tre dem på en snor og henge opp (til julepynt?). De har deilig soppsmak og kan knuses og brukes til å krydre det meste: saus, suppe, brød, eller kanskje det beste; fudge! Dette blir deilig julegodt! Har dere plukket og tørket kantareller tidligere på året kan de brukes til kantarellkaramell. Prøv også gjerne annen tørket sopp, f. eks. steinsopp, om dere har.
Mange av oss har tørket eller tatt vare på vekster gjennom året som vi kan ta frem nå og bruke gjennom vinteren. Sommerens aromatiske blomster som mjødurt og tunbalerbrå kan trekkes i melk og brukes til puddinger, risgrøt eller iskrem. Tørket tang/tare, sopp og krydder gir god smak på brød. Her kan dere teste rundstykker med tare. Har du ikke skapet full av tørket tang og tare er det faktisk fullt mulig å sanke dette ferskt gjennom vinteren også.
En annen ting du kan plukke året rundt er granbar. Juletre altså! Det vanligste er å bruke de unge skuddene om våren, men nålene kan plukkes, hakkes og brukes som krydder hele året. Hva med litt granbar i pepperkakene?